O KURDE! Szwajcaria – raj dla narciarzy, przedsiębiorców i miłośników przyrody

Dla większości Szwajcaria jest symbolem neutralności, dobrobytu i liberalnej gospodarki, dla innych zaś państwo to kojarzy się z bankami, zegarkami, serami, czy czekoladą. Jedno jest pewne. Szwajcaria to oaza przyrody, składająca się z pięknych gór, przezroczystych jezior i gęstych lasów. Co warto zobaczyć będąc w tym kraju? Z czego słynie szwajcarska kuchnia?

Berno, zdjęcie: MITCH BOEHN/ Unsplash

Kolej Bernina, zdjęcie: alessandra1barbieri/ Pixabay

Granicząca z 5 państwami Szwajcaria jest krajem alpejskim znajdującym się w środkowej części Europy, w którym obowiązują 4 języki urzędowe – niemiecki, francuski, włoski i retoromański. Szwajcaria jako jedne z nielicznych państw posiada kwadratową flagę.  

Od 1815 r. kraj ten nie zawarł żadnego sojuszu wojskowego, a od blisko 170 lat nie brał udziału w wojnie, co oznacza, że Szwajcaria jest zaliczana do jednych z najbardziej neutralnych państw świata. Co więcej, Szwajcaria należy do krajów z najniższym wskaźnikiem przestępczości. Mieszkańcy często nie czują potrzeby zamykania aut, domów, czy przypinania roweru.

Szwajcaria jest przykładem państwa z obowiązującym systemem parlamentarno-komitetowym. Kraj ten jest podzielony na kantony, które posiadają charakter organizmów państwowych. Nowy prezydent Szwajcarii jest wybierany co roku przez parlament i pełni swoją funkcję od 1 stycznia do 31 grudnia.

Wiele firm znanych na całym świecie pochodzi właśnie ze Szwajcarii. Przykładem jest chociażby przedsiębiorstwo spożywcze Nestlé, słynące z produkcji mleka w proszku, kawy rozpuszczalnej, wód mineralnych i odżywek dziecięcych. Ponadto znanymi szwajcarskimi markami są linie lotnicze SWISS, produkujący noże Wenger, słynący z preparatów przeciw próchnicznych Elmex, zajmujący się produkcją wyrobów cukierniczych Lindt & Sprüngli oraz Rolex, Adriatica i Atlantic, czyli jedne z najbardziej znanych na świecie firm tworzących zegarki. Ciekawostką jest również  to, że pierwszy zegarek na świecie został wymyślony w 1839 r. w Genewie przez dwóch polskich imigrantów – Antoniego Patka i Franciszka Czapka.

Szwajcaria – atrakcje turystyczne

Dla wielu osób Szwajcaria kojarzy się z Alpami. Trudno się z tym nie zgodzić. Ten masyw górski jest głównym rejonem turystycznym kraju.  Najwyższym szczytem Szwajcarii jest Dufourspitze, który osiąga 4634 m i leży w Alpach Pennińskich, w kantonie Valais. Jednak jednym z symboli kraju jest inny alpejski szczyt – Matterhorn (4478 m), który przez wielu jest uważany za najpiękniejszą górę świata, ze względu na swoje położenie. 

Szwajcaria słynie również z jezior. Najbardziej znanymi są Zug, Lugano, Thun, Maggiore, Brienz, a także Jezioro Bodeńskie, Jezioro Zuryskie i Jezioro Genewskie. Innymi atrakcjami związanymi z naturą są największy pod względem przepływu wodospad Europy – Rheinfall, lodowiec Aletschgletscher, Szwajcarski Park Narodowy i góra Schilthorn, na szczycie której funkcjonuje restauracja panoramiczna Piz Gloria.

Ponadto będąc w Szwajcarii warto odwiedzić miasta – Zurych, Genewa, Lozanna, Lucerna, Bazylea i stolicę tego kraju – Berno. Dodatkowo, w planie wycieczki po Szwajcarii warto umieścić zamek Chillon oraz przejazd koleją Bernina.

Zobacz również: O KURDE! Korea Północna – turystyka pod płaszczem totalitaryzmu

Schilthorn, zdjęcie: Julius_Silver/ Pixabay

Lucerna, zdjęcie: Bhuwan Dhingra/ Pexels

Filets de perche, zdjęcie: Creusaz/ Flickr

Zobacz również: O KURDE! Chile – wulkany, pustynia Atakama i Wyspa Wielkanocna

Szwajcarskie smaki

Dla większości kuchnia szwajcarska kojarzy się z czekoladą i serami. Ale to tylko wierzchołek góry lodowej prezentującej smaki tego państwa. Będąc w tym alpejskich kraju warto spróbować tamtejszych win oraz fondue, czyli spożywanej na gorąco potrawy z topionego sera z dodatkiem białego wina albo wiśniówki.

Smaki Szwajcarii czasami są zależne od danego kantonu lub miasta. Miłośnicy dań ziemniaczanych powinni odwiedzić Zurych, w którym mogą skosztować rösti – placków sporządzanych z gotowanych w mundurkach ziemniaków, z dodatkiem np. cebuli, boczku, czy pomidorów. 

Innymi daniami, które warto spróbować będąc w Szwajcarii są spätzli (lane kluski podawane z mięsem i kapustą kiszoną), filets de perche (małe fileciki z okoni ułożone na talerzu w akompaniamencie sosu tatarskiego i frytek) oraz ravioli z nadzieniem gruszkowym. Do popicia każdy obowiązkowo powinien wybrać napój bezalkoholowy Rivella, który jest wytwarzany z serwatki mlecznej.

Autor:

Wiktor Kusak

Student ekonomii pasjonujący się podróżami i pieszymi wycieczkami górskimi. Jego marzeniami są zwiedzenie Azji, a także przejechanie legendarnej Route 66.