O KURDE! Węgry – Balaton, tokaj i wody termalne

Zamieszkiwane przez ponad 9,8 mln osób Węgry są państwem położonym w Europie Środkowej. Kraj ten słynie przede wszystkim ze stolicy – Budapesztu, jeziora Balaton, a także z charakteryzującej się ogromną różnorodnością kuchni. Jakie atrakcje znajdują się na Węgrzech? Co warto zjeść będąc w tym kraju?

Widok na gmach parlamentu w Budapeszcie, foto: Kate Kasiutich/ Unsplash

Węgry od 66 lat są członkiem ONZ, a od 1999 r. należą do NATO. Węgry tak samo, jak Polska wstąpiły do Unii Europejskiej w 2004 roku. 

Obowiązującą walutą na terenie tego kraju jest forint. Z powodu wysokiej inflacji 100 HUF warte jest ok. 1,30 zł. Ceny na Węgrzech są podobnych do polskich. Za obiad w restauracji trzeba zapłacić zwykle od 1500 do nawet 2500 HUF.

Najpopularniejszym sportem w tym kraju jest zdecydowanie piłka nożna. Tamtejsi fani szczególnie pamiętają wygrany 6:3 mecz z Anglią na Wembley w 1953 r.

Węgrzy słyną ze swojej kreatywności i pomysłowości. Długopis, z którego na co dzień korzystamy to wynalazek artysty László Bíró. Co więcej, kostka Rubika również pochodzi z tego kraju. Skonstruował ją architekt i rzeźbiarz Erno Rubik.

Węgry – atrakcje turystyczne

Większość atrakcji tego kraju jest skupionych w Budapeszcie. Będąc w tym mieście koniecznie trzeba zobaczyć gmach parlamentu, Basztę Rybacką, Central Market Hall, Wzgórze Gellerta, Zamek Królewski, Łaźnie Gellerta, Plac Bohaterów, kościół Macieja i Most Łańcuchowy.

Innymi miejscami wartymi zobaczenia są baseny termalne Hajdúszoboszló, największe jezioro w Europie Środkowej – Balaton, Park Narodowy Krasu Węgierskiego oraz miasta takie jak: Segedyn, Eger, Szentendre i Pecz.

Łaźnie Gellerta, foto: Louise Spurgeon/ Unsplash

Tokaj, foto: m-louis .®/ Flickr

Węgierskie smaki

Tradycyjnymi potrawami kuchni tego kraju są langosz oraz mięsno-warzywny gulasz. Ponadto nie można zapomnieć o leczo, zupie rybnej i gulaszowej.

Podstawowym składnikiem wielu węgierskich dań jest oczywiście papryka. Najczęściej wykorzystuje się ją w formie suszonej, w strąkach oraz w postaci sproszkowanej. 

Będąc w tym kraju koniecznie trzeba spróbować tamtejszych win. Najbardziej znanym jest tokaj. Co więcej, Węgry słyną również z palinki, czyli owocowej wódki. Zwykle wytwarza się ją ze śliwek, gruszek, czereśni i brzoskwiń.

Zobacz również: O KURDE! Nepal, czyli kraj ośmiotysięczników

Autor:

Wiktor Kusak

Student ekonomii pasjonujący się podróżami i pieszymi wycieczkami górskimi. Jego marzeniami są zwiedzenie Azji, a także przejechanie legendarnej Route 66.