O KURDE! Nepal, czyli kraj ośmiotysięczników

Położony w południowej części Azji Nepal jest krajem liczącym ponad 28 mln mieszkańców. Państwo to słynie przede wszystkim z pięknych górzystych krajobrazów oraz z flagi o nietypowym kształcie. Jakie atrakcje skrywa Nepal? Z czego słynie kuchnia tego kraju ?

Himalaje, foto: Sergey Pesterev/ Unsplash

Małpka, foto: Samrat Khadka/ Unsplash

Nepal, którego stolicą jest Katmandu, składa się z 7 prowincji podzielonych na 8 do 15 dystryktów. Walutą obowiązująca na terenie tego azjatyckiego kraju jest rupia nepalska, a religią dominującą hinduizm. 

80 proc. powierzchni Nepalu pokrywają góry leżące w łańcuchu Himalajów o średniej wysokości ok. 6000 m n.p.m. Na obszarze tego kraju znajduje się osiem ośmiotysięczników – Lhotse, Makalu, Annapurna, Kanczendzonga, Czo Oju, Manaslu, Dhaulagiri i Mount Everest. 

Flaga Nepalu jako jedyna na świecie nie jest czworokątem. Nawiązuje ona do chorągwi azjatyckiej, na której znajdują się dwa trójkąty symbolizujące Himalaje oraz buddyzm i hinduizm.

Co ciekawe, w kraju tym położona jest miejscowość będąca miejscem narodzin Buddy. Liczący ponad 8 tys. mieszkańców Lumbini został wpisany w 1997 r. na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Warto również zaznaczyć, że pochodzące z tego państwa Nepal Airlines są uznawane za najbardziej niebezpieczne linie lotnicze na świecie. Z powodu lekceważenia standardów bezpieczeństwa znalazły się one na czarnej liście UE. Oznacza to, że samoloty nepalskiego przewoźnika mają zakaz latania po europejskich krajach.

Nepal – atrakcje turystyczne

Atrakcje tego kraju są skupione głównie w Katmandu. To tam znajdują się świątynie Paśupatinath i Bodnath, Durbar Square oraz starożytny kompleks religijny Swayambhunath Stupa.

Ponadto będąc w tym kraju warto odwiedzić jezioro Phewa Tal, miasto Patan, Park Narodowy Chitwan oraz pochodzić po niekończących się górskich szlakach.

Zobacz również: O KURDE! Tajwan, czyli jeden z ,,azjatyckich tygrysów”

Katmandu, foto: Raimond Klavins/ Unplash

Lassi, foto: ArtificialOG/ Pixabay

Nepalska kuchnia

Głównymi składnikami dań pochodzących z tego kraju są rośliny strączkowe i ryż. Nieodłącznym elementem nepalskiej kuchni są również zioła i przyprawy indyjskie.

Najsłynniejszym daniem jest dal bhat, które przygotowuje się właśnie z ryżu, warzywnego curry, a także z z sosu z soczewicy.

Popularnymi napojami tejże kuchni są herbata masala oraz jogurt lassi, często podawany na słono.

Autor:

Wiktor Kusak

Student ekonomii pasjonujący się podróżami i pieszymi wycieczkami górskimi. Jego marzeniami są zwiedzenie Azji, a także przejechanie legendarnej Route 66.