O KURDE! Rwanda – kraj tysiąca wzgórz

Położona w środkowo-wschodniej Afryce Rwanda jest jednym z najmniejszych krajów na tym kontynencie – jest ona 12 razy mniejsza od Polski. Państwo to słynie przede wszystkim ze wzgórz, jezior i wulkanów oraz z bardzo krwawej przeszłości. Co trzeba zobaczyć będąc w Rwandzie? Z jakich potraw słynie kuchnia tego kraju?

Kigali, zdjęcie: Portraitor/ Pixabay

Zacznijmy od tego, że rwandyjska ziemia jest mocno splamiona krwią. Kraj ten uzyskał niepodległość od Belgii w 1962 r. 3 lata wcześniej plemiona Hutu obaliły panującego w tym kraju króla z plemienia Tutsi. Wydarzenie to spowodowało wybuch wojny domowej w 1990 r. W wyniku ludobójstwa między zwaśnionymi plemionami zginęło ok. milion ludzi. Ostatecznie walki wygrało Tutsi, które w lipcu 1994 r. ogłosiło koniec konfliktu.

Obecnie Rwandę zamieszkuje ponad 11 mln osób. Główną religią panująca na obszarze tego państwa jest katolicyzm. Co ciekawe, ulice rwandyjskich miast nie mają nazw, a wjazd rowerem do centrum stolicy – Kigali jest zakazany. Ponadto kraj ten jest jedynym w Afryce, w którym za rozrzucanie plastikowych toreb grozi kara grzywny.

Rwanda – co warto zobaczyć?

Po pierwsze, będąc w Rwandzie trzeba koniecznie zobaczyć Park Narodowy Wulkanów. Obejmuje on pięć z ośmiu stożków wulkanicznych pasma górskiego Wirunga, tj. wulkany Bisoke, Karisimbi, Muhabura, Gahinga i Sabyinyo. Jest to też jeden z nielicznych obszarów, na których można spotkać zagrożone wyginięciem goryle górskie.

Oprócz tego, obowiązkowym punktem na mapie każdego turysty powinny być jeziora Kiwu, Burera, Ihema i Ruhondo, Park Narodowy Lasu Nyungwe, Kigali City Tower oraz centrum sztuki Inema.

Zobacz również: O KURDE! Laos — dzika natura, mnisi i przemytnicy opium

Góra Bisoke, zdjęcie: Maciej/ Flickr

Rwandyjka z kiściami bananów, zdjęcie: CIAT/ Flickr

Rwandyjskie smaki

Kuchnia tego kraju jest mocno związana z tym, co uprawiają plemiona Tutsi i Hutu. Z tego powodu, najpopularniejsze są banany, sorgo, maniok, bataty i kukurydza.  

Typowo rwandyjską potrawą jest kurczak w orzeszkach archaidowych. Ponadto, kraj ten słynie z szaszłyków z koziego mięsa oraz z produkowanych w lokalnych browarach piw Mutzig i Primus.

Zobacz również: O KURDE! Kazachstan – kraj bezkresnych stepów i krystalicznych jezior

Autor:

Wiktor Kusak

Student ekonomii pasjonujący się podróżami i pieszymi wycieczkami górskimi. Interesuje się piłką nożną oraz - co nie może dziwić - ekonomią. Jego marzeniem jest zwiedzić Azję, a także przejechać legendarną Route 66.