O KURDE! Oman – kraj pachnący kadzidłem

Leżący na Półwyspie Arabskim Oman jest podobnym pod względem powierzchni krajem co Polska. Zamieszkuje go ponad 4,9 mln osób. Państwo, którego stolicą jest Maskat, słynie przede wszystkim z kadzidła, którym jest żywica pozyskiwana z kadzidłowca. Co warto zobaczyć będąc w tym orientalnym kraju? Z jakich potraw słynie omańska kuchnia?

Foto: Kon Karampelas/ Pexels

Dominującą religią w tym kraju jest islam – wyznaje go 93 proc. tamtejszego społeczeństwa. Walutą obowiązującą w Omanie jest rial ormiański.

Najwyższym szczytem tego kraju jest Dżabal Szams. Jego oficjalna wysokość to 2980 metrów n.p.m. Góra ta położona jest w północnej części Omanu nieopodal Zatoki Omańskiej.

Tak jak już pisaliśmy wcześniej, Oman słynie głównie z kadzidła, które od wieków jest znakiem rozpoznawczym tego państwa. Kraj ten to jedno z niewielu miejsc na świecie, gdzie w naturalnych warunkach rosną drzewa kadzidłowe. Z powodu handlowania żywicą pochodząca z tej właśnie rośliny, w przeszłości Oman był jednym z najbogatszych krajów na świecie.

Ciekawostką jest również to, że na terenie Omanu nie ma rzek stałych, występują jedynie rzeki okresowe. Ponadto kraj ten jest jednym z nielicznych, w którym nie rośnie żaden las.

Oman – co warto zobaczyć?

Nie ma wątpliwości, że Oman przyciąga turystów głównie zapierającymi dech w piersiach krajobrazami pełnymi piaszczystych wydm i gór. Mimo to kraj ten skrywa również wiele pięknych i interesujących budowli. Jedną z takich jest Wielki Meczet Sułtana Kabusa, który znajduje się w Maskacie. Ponadto podróżując po Omanie można natknąć się na forty – Bahla i Jabrin oraz na Królewski Teatr Operowy.

Będąc w tym kraju warto także zobaczyć pasmo górskie Al-Hadżar, dolinę Wadi asz-Szabb oraz lej krasowy z kolorowym jeziorem Bimmah Sinkhole.

Bimmah Sinkhole, foto: Katerina Kerdi/ Unsplash

Daktyle, foto: Mona Mok/ Unsplash

Omańska kuchnia

Kuchnia Omanu to istna mieszanka smaków i aromatów pochodzących z różnych państw świata. Wyraźne są wpływy kuchni pakistańskiej, irańskiej, indyjskiej, a także śródziemnomorskiej. Głównymi składnikami dań są kurczak, ryż, jagnięcina, cynamon i kurkuma. 

Za narodową potrawę Omanu uznaje się Shuwę, czyli marynowane w oleju i ostrych przyprawach mięso podawane w akompaniamencie liści bananowca oraz ryżu. Ponadto omańska kuchnia słynie z potraw z grilla – najbardziej znaną jest mishkak, czyli przyprawione głównie kardamonem, pieprzem i cynamonem szaszłyki jagnięce, drobiowe lub wołowe.

Będąc w tym kraju koniecznie trzeba spróbować także tamtejszych daktyli oraz kawy podawanej najczęściej bez cukru.

Autor:

Wiktor Kusak

Student ekonomii pasjonujący się podróżami i pieszymi wycieczkami górskimi. Interesuje się piłką nożną oraz - co nie może dziwić - ekonomią. Jego marzeniem jest zwiedzić Azję, a także przejechać legendarną Route 66.