Położona na Oceanie Atlantyckim Islandia jest zarówno państwem, jak również wyspą. Kraje ten słynie przede wszystkim z pięknych krajobrazów pełnych niskiej roślinności i wulkanów oraz występujących zórz polarnych. Co warto zobaczyć będąc w Islandii? Z czego składa się kuchnia tego nordyckiego kraju?
Wodospady Gullfoss, foto: Khamkéo Vilaysing/ Unsplash
Niepodległość Islandii ogłoszono w 17 czerwca 1944 r. Wtedy też zlikwidowano Królestwo Islandii, które było połączone unią personalną z Danią. Obecnie stolicą tego kraju jest liczący ok. 130 tys. mieszkańców Rejkiawik. Walutą obowiązuje na terenie Islandii jest korona islandzka.
Dla wielu osób podróżujących do Islandii, kraj ten jest obiektem westchnień. Wszystko za sprawą zniewalających krajobrazów, składających się głównie z mchów, porostów, skał, gorących źródeł, wodospadów, lodowców, a także wulkanów, których jest więcej niż islandzkich profesjonalnych piłkarzy.
Islandia jest uważana za jedno z najbezpieczniejszych państw świata, z powodu niskiej przestępczości i maksymalnej gwarantowanej ochrony. Warto również podkreślić, że kraj ten nie posiada oficjalnej armii – funkcję obronną sprawuje Straż Wybrzeża.
Ciekawostką jest także to, że w Islandii nie ma komarów i kleszczy. Inaczej ma się sprawa z populacją owiec, których jest dwa razy więcej niż samych mieszkańców tego kraju.
Zobacz również: O KURDE! Czechy – piwo, kreskówki i średniowieczne miasteczka
Islandia – atrakcje turystyczne
Państwo to posiada wiele ciekawych i zapierających dech w piersiach miejsc. Takimi przykładami są m.in. jeziora Kerið i Askja, wulkany Eyjafjallajökull i Hekla, plaża Reynisfjara oraz wodospady – Gullfoss, Skógafoss, Seljalandsfoss, Dettifoss, Svartifoss i Goðafoss.
Będąc w Islandii warto również zwiedzić Rejkiawik, w którym znajdują się opera, katedra Hallgrímskirkja, Muzeum Wielorybów, rzeźba Sun Voyager i Narodowe Muzeum Islandii. Co więcej, niedaleko stolicy tego kraju jest położony Park Narodowy Þingvellir, będący w przeszłości ważnym miejscem dla tamtejszej ludności.
Rejkiawik, foto: Luke Tanis/ Unsplash
Wędzone ryby, foto: Harris Vo/ Unsplash
Smaki Islandii
Kuchnia tego kraju jest specyficzna, przez co nie wszyscy mogą ją polubić. Składa się ona głównie z różnego rodzaju ryb oraz mięsa.
Narodową potrawą Islandii jest hákarl – sfermentowany rekin. Innymi bardziej znanymi daniami i przekąskami są twaróg skyr, chleb wulkaniczny, galaretka z owczej głowy, suszona ryba oraz naleśniki serwowane z masłem, wędzoną jagnięciną i jajkiem.
Ponadto podróżując po Islandii warto spróbować wódkę brennivín, a także Collab, czyli napój kofeinowy z dodatkiem kolagenu.