Położony w południowej części Azji Nepal jest krajem liczącym ponad 28 mln mieszkańców. Państwo to słynie przede wszystkim z pięknych górzystych krajobrazów oraz z flagi o nietypowym kształcie. Jakie atrakcje skrywa Nepal? Z czego słynie kuchnia tego kraju ?
Himalaje, foto: Sergey Pesterev/ Unsplash
Małpka, foto: Samrat Khadka/ Unsplash
Nepal, którego stolicą jest Katmandu, składa się z 7 prowincji podzielonych na 8 do 15 dystryktów. Walutą obowiązująca na terenie tego azjatyckiego kraju jest rupia nepalska, a religią dominującą hinduizm.
80 proc. powierzchni Nepalu pokrywają góry leżące w łańcuchu Himalajów o średniej wysokości ok. 6000 m n.p.m. Na obszarze tego kraju znajduje się osiem ośmiotysięczników – Lhotse, Makalu, Annapurna, Kanczendzonga, Czo Oju, Manaslu, Dhaulagiri i Mount Everest.
Flaga Nepalu jako jedyna na świecie nie jest czworokątem. Nawiązuje ona do chorągwi azjatyckiej, na której znajdują się dwa trójkąty symbolizujące Himalaje oraz buddyzm i hinduizm.
Co ciekawe, w kraju tym położona jest miejscowość będąca miejscem narodzin Buddy. Liczący ponad 8 tys. mieszkańców Lumbini został wpisany w 1997 r. na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Warto również zaznaczyć, że pochodzące z tego państwa Nepal Airlines są uznawane za najbardziej niebezpieczne linie lotnicze na świecie. Z powodu lekceważenia standardów bezpieczeństwa znalazły się one na czarnej liście UE. Oznacza to, że samoloty nepalskiego przewoźnika mają zakaz latania po europejskich krajach.
Nepal – atrakcje turystyczne
Atrakcje tego kraju są skupione głównie w Katmandu. To tam znajdują się świątynie Paśupatinath i Bodnath, Durbar Square oraz starożytny kompleks religijny Swayambhunath Stupa.
Ponadto będąc w tym kraju warto odwiedzić jezioro Phewa Tal, miasto Patan, Park Narodowy Chitwan oraz pochodzić po niekończących się górskich szlakach.
Zobacz również: O KURDE! Tajwan, czyli jeden z ,,azjatyckich tygrysów”
Katmandu, foto: Raimond Klavins/ Unplash
Lassi, foto: ArtificialOG/ Pixabay
Nepalska kuchnia
Głównymi składnikami dań pochodzących z tego kraju są rośliny strączkowe i ryż. Nieodłącznym elementem nepalskiej kuchni są również zioła i przyprawy indyjskie.
Najsłynniejszym daniem jest dal bhat, które przygotowuje się właśnie z ryżu, warzywnego curry, a także z z sosu z soczewicy.
Popularnymi napojami tejże kuchni są herbata masala oraz jogurt lassi, często podawany na słono.