Położona w południowej części Afryki Zambia jest krajem o zróżnicowanej przyrodzie, z wieloma parki i obszarami safari. Państwo to słynie przede wszystkim z Wodospadów Wiktorii, które znajdują się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Jakie atrakcje turystyczne oferuje ten kraj? Z czego słynie zambijska kuchnia?
Wodospady Wiktorii, zdjęcie: fietzfotos/ Pixabay
Zambia uzyskała niepodległość od Wielkiej Brytanii w 1964 roku. Do tego czasu była ona nazywana Rodezją Północną. Obecna nazwa natomiast podchodzi od głównej rzeki kraju – Zambezi.
Stolicą Zambii jest Lusaka, którą zamieszkuje ponad 1,7 mln osób. Walutą obowiązującą na terenie całego państwa jest kwacha. Najwyższym szczytem tego afrykańskiego kraju jest Mafinga sięgająca 2329 metrów wysokości.
Zambia jest jednym z ważniejszych eksporterów miedzi. Wpływy z wywozu tego surowca wynoszą 80 proc. wartości dochodów z handlu zagranicznego.
Zobacz również: O KURDE! Finlandia – kraj dzikiej przyrody, trudnego języka i ciekawej kuchni
Zambia – co warto zobaczyć?
Kraj ten kojarzy się przede wszystkim z Wodospadami Wiktorii, które znajdują się na wspomnianej już rzece Zambezi. W 1989 r. zostały one wpisane na listę UNESCO.
Będąc w Zambii warto także odwiedzić Park Narodowy Kafue, Wodospady Ngonye, Park Narodowy Dolnej Zambezi, Park Narodowy Liuwa Plain, a także położoną na granicy z Zimbabwe Karibę, która jest największym jeziorem antropogenicznym stworzonym przez człowieka.
W Zambii można również spotkać Wielką Piątkę Afryki, czyli słonia sawannowego, nosorożca czarnego, lwa, bawoła i lamparta.
Słoń afrykański, zdjęcie: nike159/ Pixabay
Nshima z mięsem, zdjęcie: andresmh/ Flickr
Smaki Zambii
Głównym składnikiem zambijskich posiłków jest Nshima, czyli popularna w całej Afryce papka z mąki kukurydzianej. Jest ona nie tylko podstawą pożywienia, ale również ważnym składnikiem tradycji. Najczęściej Nshima jest serwowana z sosem z warzyw, mięsa lub ryb.
Ponadto innymi ważnymi elementami zambijskiej kuchni są gulasz mięsny, pudding ze słodkich ziemniaków, a także w niektórych plemionach potrawy z gąsienic i myszy.