O KURDE! Maroko – zimny kraj gorącego słońca

Znajdujące się w północno-zachodniej Afryce Maroko jest krajem liczącym blisko 34 miliony mieszkańców. Państwo to słynie przede wszystkim z dywanów i oleju arganowego. Co warto zobaczyć będąc w Maroku? Jakich potraw spróbować?

Meczet Hassana II w Casablance, zdjęcie: metalvibes/ Pixabay

Powszechnie Maroko jest nazywane zimnym krajem gorącego słońca. Jest w tym dużo prawdy, ponieważ mimo że leży ono w Afryce, to w górach, które stanowią większą część kraju, w zimie temperatura spada poniżej zera. Co więcej, nawet w porze letniej noce bywają dość chłodne.

Najwyższym szczytem tego kraju jest leżący w pasie gór Atlasu Dżabal Tubkal, który wznosi się na wysokość 4167 m n.p.m. Jako pierwsza na szczyt wspięła się ekipa francuzów w 1923 roku.

Marokańska flaga jest czerwonym prostokątem, na którego środku znajduje się zielona pięcioramienna gwiazda nawiązująca do pięciu podstawowych zasad islamu, czyli religii dominującej w tym kraju.

W Maroku, którego stolicą jest Rabat, kolorem żałoby jest biały, a nie jak w innych państwach czarny. Co więcej, w kraju tym symbolem miłości jest… wątroba.

Maroko – atrakcje turystyczne

Miejscami, które trzeba obowiązkowo zobaczyć będąc w Maroku, są meczet Hassana II w Casablance, targowisko Dżami al-Fana w Marrakeszu, a także wieża Hassana w Rabacie.

Ponadto warto odwiedzić ogród Majorelle, wodospady Szallalat Uzud, Pałac Bahia, Mauzoleum Muhammada V oraz Jaskinie Herkulesa.

Maroko to idealne miejsce dla miłośników sportów wodnych i zimowych. Na wodach Oceanu Atlantyckiego można uprawiać m.in. surfing i żeglarstwo, a w ośrodku Oukaïmeden jeździć na nartach.

Zobacz również: O KURDE! Christiania — wolne miasto w centrum Kopenhagi

Marrakesz, zdjęcie: Jonny_Joka/ Pixabay 

Tagine, zdjęcie: Annie Spratt/ Unsplash

Kuchnia marokańska

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych marokańskich dań jest gulasz zwany tagine. Przygotowuje się go w specjalnym glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Najczęściej składa się on z warzyw, mięsa, suszonych owoców, a także z orzechów.

Innymi potrawami, które warto spróbować odwiedzając Maroko, są kuskus, zupa harira oraz pastilla, czyli ciasto francuskie nadziewane mielonym mięsem drobiowym i migdałami, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Szukając czegoś do picia koniecznie trzeba wybrać herbatę miętową – berber whiskey.

Autor:

Wiktor Kusak

Student ekonomii pasjonujący się podróżami i pieszymi wycieczkami górskimi. Jego marzeniami są zwiedzenie Azji, a także przejechanie legendarnej Route 66.