W Bawarii usmażono największy sznycel

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, czy schabowy na Waszym talerzu nie wykracza poza przyjęte normy, lepiej zerknijcie na to monstrum z Bawarii. Od dzisiaj specjał miejscowości Mengkofen widnieje w Księdze Rekordów Guinnessa.

Wideo: YouTube/ RUPTLY

Powierzchnia 70 metrów kwadratowych, 400 kotletów, powiedzmy, składowych, 4000 jajek, 14 000 litrów oleju (!) i 250 kilogramów bułki tartej – tak w liczbach przedstawia się 1208-kilogramowy sznycel, który przejął tytuł największego na świecie schabowego. Danie z bawarskiego Mengkofen pobiło dotychczasowy rekord z 2011 roku. Dotychczasowy lider z Frankfurtu był aż o 550 kg lżejszy od tegorocznego zwycięzcy.

Autor:

Wiktor Kusak

Student ekonomii pasjonujący się podróżami i pieszymi wycieczkami górskimi. Interesuje się piłką nożną oraz - co nie może dziwić - ekonomią. Jego marzeniem jest zwiedzić Azję, a także przejechać legendarną Route 66.