O KURDE! Seszele – mały raj na ziemi

Położone na Oceanie Indyjskim Seszele są państwem wyspiarskim liczącym ok. 95 tys. mieszkańców. Kraj ten odznacza się przede wszystkim pięknymi plażami i tropikalnymi lasami deszczowymi. Przyjeżdżając tam można poczuć typowy afrykański klimat połączony z kulturą kreolską. Co warto zobaczyć będąc na Seszelach? Z czego składa się kuchnia tego kraju?

Seszele, foto: Miriam Eh/ Unsplash

Historia Seszeli rozpoczyna się w X wieku, kiedy była odwiedzana przez kupców arabskich. Następnie wyspy te służyły jako schron dla piratów europejskich. W połowie XVIII wieku archipelag został zagarnięty przez Francję. W późniejszym okresie Seszele znalazły się pod okupacją Wielkiej Brytanii. Kraj ten uzyskał niepodległość dopiero w 1976 r. Warto zaznaczyć, że nazwa tego państwa pochodzi od nazwiska francuskiego ministra finansów na dworze króla Ludwika XV, Jeana Moreau de Sechelles.

Stolicą Seszeli jest Victoria, której mieszkańcy stanowią blisko 30 proc. całej populacji tego kraju. Religią dominującą na tym terytorium jest katolicyzm, zaś obowiązująca walutą – rupia seszelska. Większość mieszkańców mówi w języku kreolskim, który powstał na bazie języka francuskiego.

Jak się okazuje, Seszele to jedne z 11 państw świata, w którym nigdy nie odnotowano ujemnej temperatury. Warto również zaznaczyć, że kraj ten jest najmniejszy w całej Afryce.

Seszele – co warto zobaczyć?

Państwo to słynie przede wszystkim z pięknych piaszczystych plaż. Najbardziej znanymi są La Digue, Anse Lazio, Beau Vallon, Anse Georgette, Pepite Anse, Cote D’Or i Anse Patates. 

Będąc w tym kraju warto również odwiedzić wyspy z żółwiami – Curieuse i Alphonse, rezerwat dzikiej przyrody Vallée de Mai oraz parki narodowe – Sainte Anne i Morne Seychellois.

Ponadto nie można ominąć miasta Victoria, w którym znajdują się m.in. ogrody botaniczne, świątynia Arul Mihu Navasakthi Vinayagar oraz wieża zegarowa nazywana także Little Big Ben.

Żółw na wyspie Alphonse, foto: Dan Maisey/ Unsplash

Woda kokosowa, foto: Dario Didon/ Unsplash

Kuchnia seszelska

Seszele mogą pochwalić się wyśmienitą kuchnią opartą głównie na potrawach kreolskich. Jej podstawą są owoce morza, ryby, ryż i różne egzotyczne przyprawy. 

Flagowym daniem tej kuchni jest stek z tuńczyka  w sosie kreolskim. Ponadto Seszele słyną również z  krewetek w sosie curry z mleczkiem kokosowym oraz z ryb zapiekanych w liściach bananowca. Każda potrawa jest mocno przyprawiana i podawana z warzywami.

Podróżując po tym kraju warto również skosztować tamtejszego rumu, wyciskanych soków, wody kokosowej oraz piw – SeyBrew i Iku.

Autor:

Wiktor Kusak

Student ekonomii pasjonujący się podróżami i pieszymi wycieczkami górskimi. Jego marzeniami są zwiedzenie Azji, a także przejechanie legendarnej Route 66.