Leżący na Półwyspie Arabskim Oman jest podobnym pod względem powierzchni krajem co Polska. Zamieszkuje go ponad 4,9 mln osób. Państwo, którego stolicą jest Maskat, słynie przede wszystkim z kadzidła, którym jest żywica pozyskiwana z kadzidłowca. Co warto zobaczyć będąc w tym orientalnym kraju? Z jakich potraw słynie omańska kuchnia?
Foto: Kon Karampelas/ Pexels
Dominującą religią w tym kraju jest islam – wyznaje go 93 proc. tamtejszego społeczeństwa. Walutą obowiązującą w Omanie jest rial ormiański.
Najwyższym szczytem tego kraju jest Dżabal Szams. Jego oficjalna wysokość to 2980 metrów n.p.m. Góra ta położona jest w północnej części Omanu nieopodal Zatoki Omańskiej.
Tak jak już pisaliśmy wcześniej, Oman słynie głównie z kadzidła, które od wieków jest znakiem rozpoznawczym tego państwa. Kraj ten to jedno z niewielu miejsc na świecie, gdzie w naturalnych warunkach rosną drzewa kadzidłowe. Z powodu handlowania żywicą pochodząca z tej właśnie rośliny, w przeszłości Oman był jednym z najbogatszych krajów na świecie.
Ciekawostką jest również to, że na terenie Omanu nie ma rzek stałych, występują jedynie rzeki okresowe. Ponadto kraj ten jest jednym z nielicznych, w którym nie rośnie żaden las.
Oman – co warto zobaczyć?
Nie ma wątpliwości, że Oman przyciąga turystów głównie zapierającymi dech w piersiach krajobrazami pełnymi piaszczystych wydm i gór. Mimo to kraj ten skrywa również wiele pięknych i interesujących budowli. Jedną z takich jest Wielki Meczet Sułtana Kabusa, który znajduje się w Maskacie. Ponadto podróżując po Omanie można natknąć się na forty – Bahla i Jabrin oraz na Królewski Teatr Operowy.
Będąc w tym kraju warto także zobaczyć pasmo górskie Al-Hadżar, dolinę Wadi asz-Szabb oraz lej krasowy z kolorowym jeziorem Bimmah Sinkhole.
Bimmah Sinkhole, foto: Katerina Kerdi/ Unsplash
Daktyle, foto: Mona Mok/ Unsplash
Omańska kuchnia
Kuchnia Omanu to istna mieszanka smaków i aromatów pochodzących z różnych państw świata. Wyraźne są wpływy kuchni pakistańskiej, irańskiej, indyjskiej, a także śródziemnomorskiej. Głównymi składnikami dań są kurczak, ryż, jagnięcina, cynamon i kurkuma.
Za narodową potrawę Omanu uznaje się Shuwę, czyli marynowane w oleju i ostrych przyprawach mięso podawane w akompaniamencie liści bananowca oraz ryżu. Ponadto omańska kuchnia słynie z potraw z grilla – najbardziej znaną jest mishkak, czyli przyprawione głównie kardamonem, pieprzem i cynamonem szaszłyki jagnięce, drobiowe lub wołowe.
Będąc w tym kraju koniecznie trzeba spróbować także tamtejszych daktyli oraz kawy podawanej najczęściej bez cukru.